Rusko odmietlo obvinenia o dodávkach útočných zbraní do Sýrie

13.06.2012 Celý región

Teherán 13. júna (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov odmietol dnes obvinenia Spojených štátov, podľa ktorých Rusko predáva do Sýrie útočné zbrane.

Šéf ruskej diplomacie súčasne obvinil Washington z dvojakých štandardov v otázke dodávok zbraní na Blízky východ, uviedla agentúra RIA Novosti.

"Nedodávame do Sýrie - ani nikam inam - položky, ktoré by bolo možné využiť na zásahy voči účastníkom pokojných demonštrácií," vyhlásil Lavrov po rozhovoroch s iránskymi predstaviteľmi v Teheráne.

Rusko sa podľa Lavrova v tomto smere líši od USA, ktoré na Blízky východ pravidelne dodávajú vybavenie na potláčanie demonštrácií. Len nedávno takúto dodávku dostala nemenovaná krajina Perzského zálivu, ale "Američanom to z nejakého dôvodu akosi nevadí", konštatoval ruský minister.

Zdôraznil pritom, že ruské zbrojárske firmy dodávajú do Sýrie výhradne súčasti protivzdušnej obrany, a to len na základe starších, už zaplatených zmlúv.

Clintonová v utorok obvinila Moskvu, že predala Sýrii útočné helikoptéry, ktoré v súčasnosti už smerujú na miesto určenia. Podľa jej slov je pritom známym faktom, že Damask používa takéto vrtuľníky na zásahy voči protivládnym demonštrantom.
 

Vyberte región